~~Kempen Istimewa~~

Sunday, August 22, 2010

resepi kek

di atas permintaan ramai (ehem) entry kali ni saya nak share resepi kek kegemaran ramai (ehem)
ececeh perasan
kek apa? kek ni?


wah wah. cantik gila kek
kek ni nak buat fondue dia je mau amek masa berjam-jam agaknya -__-"

anyway, bukan resepi nak buat kek tu lah
member suruh saya share resepi kek batik hehee
senang je nak buat

ok nak buat bahan-bahan dia mesti ada
  • ~ 1 ketul butter. yang shape 4 segi tu. 250g kot.
  • ~ 1 tin susu pekat manis. biasa pakai yang paling kecik nye. sebab kalau pakai yang besar manis sangat
  • ~ 1 packet milo. 250g juga rasanya.
  • ~ 1 packet biskut marrie. ni terpulang sebenarnya, kalau tanak keras kurangkan sikit biskut

cara-cara nak buat
  • ~ cairkan butter dalam periuk. pakai api dapur lah, jangan pakai oven plak
  • ~ lepas butter dah cair completely, masukkan susu. lepas tu kacau kacau kacau smpai dia mcm da sebati tu
  • ~ lepas tu masukkan milo. kacau sampai dah takde ketul2 milo. sbb kalau ketul2 tak bes lah kan
  • ~ last skali masukkan biskut marrie. sebelum tu patah2kan dulu semua biskut tu tau. patah jadi cam 4 bahagian camtu. pastu gaul lah biskut dengan adunan butter+susu+milo tadi.
  • ~ agak2 semua biskut dah kena adunan butter+susu+milo tadi, tuangkan dalam bekas. tupperware je pun boleh. lepas masukkan tu, mampatkan la semua biskut2 tadi. tanak ada lompong2. hehe. kalau tak, tak serupa kek lah benda tu :p
  • ~ lepas tu biar benda tu sejuk
  • ~ kalau rasa nak makan terus, lepas dah chilled to room temperature tu, leh la potong ikut size yang anda nak. tapi biasanya saya masukkan dalam peti sejuk :)

ok tu je resepi dia.
senang gila 1,2,3 kan?
tak sampai 15 minit dah boleh siap
hahh ape lagi, pegi lah try buat.
tengok hebat tak hebat.sedap ke tak sedap.
tapi gerenti sedap lah. ehehe :p
bole buat juadah berbuka satu family, pass2 kat jiran sebelah pun boleh :)

selamat mencuba! :D

5 comments:

Smartisgurl said...

heheh..mekasih sayunk..
sok kite wat...
hope jadi ler...
dulu ade tgk ain wat tp tkt silap
tu yg nk pastikan juge semula bahannye heheh...
tq so much dear..

happy4frenzs said...

bagus2..
tpi resepi ni sudah dicuba bbrapa kali n ianya menjadi dg jayanya..

ade resepi lain x yg xperlu penggunaan oven?
sbb kt umah i xde oven :)

happy4frenzs said...

errr...the revealing of secret recipe of kami's favourite happy meal..err?
haaa?

-_-'

thanks dear ^_^

syafiq.net said...

act aku pernah tgk klu die taruk pada room temp kek tu jadi 'cair' knape agak2 ye chef?

kuroneko said...

samartisgurl - yo same2

zati - wah dah try byk kali ek. resepi lain tak pkai oven, tatau lg. nnt da tau bole share :)

tina - fira yg suh. sy cuma menjalankan tugas, mengikut arahan :p

capiq - dia cair sbb dia lebih kurang mcm choc jugak. tp takde la cairrr sangat kan.sbb stil ade biskut dalam dia.